×
 
Bild: Klubbemblem - Oddevold.se
Bild: Header - Oddevold.se

Oddevold fyller 88 år i dag

3 juli 2020 16:26 • Leif LindvärnDen 3 juli 1932 bildades på en träningskväll på Samnerödsfältet IK Brage av några yngre grabbar, som inte fick vara med i Karlsbergs IF. En av dessa, Manne Berndtsson, blev kassör och utgjorde ensam styrelsen. Fotboll och bandy var de idrotter som utövades.

Första matchen spelades mot Färgelanda IF och vanns med 6-4.

Den 19 september 1933 utökades styrelsen till fem man och klubbens första ordförande hette Arnold Johansson.

Ekonomin klarades nödtorftigt genom att A-lagsspelarna betalade 25 öre i veckan och B-lagsspelarna 50 öre i månaden. De flesta hade egna kängor och benskydd och resorna betalade spelarna själva. År 1933 hade klubben 44 medlemmar.

När klubben i detta skede vuxit sig stark, ansågs tiden mogen att gå med i de olika förbunden. För att detta skulle kunna ske måste namnet ändras, då det redan fanns en klubb i Borlänge med samma namn. På ett möte den 6 januari 1934 beslöt medlemmarna med stor majoritet att antaga namnet Blixtens IK.

Det uppstod dock snart missnöje med det namnet, så på årsmötet den 5 februari 1934 antogs enhälligt namnet IK Oddevold. Tredje gången gillt, alltså.

I avsaknad av verkligt bra ledare gick de bästa spelarna ett par år senare till andra klubbar och på hösten 1937 tvingades man lägga ned fotbollen och nu fanns det bara bandy på programmet. Men även bandyn fick läggas ned 1943, så vid denna tidpunkt låg hela klubbens verksamhet nere.

Den 3 februari 1946 startades verksamheten upp på nytt av ett 10-tal entusiastiska medlemmar. En annan liten kvartersklubb, Rane IK, var vid den här tidpunkten på fallrepet, varför deras spelare sökte sig till Oddevold. Detta blev en fin förstärkning.

Oddevold var tidigt ute när man bildade en ungdomsavdelning 1947, vilket gjorde att verksamheten blev allt mer livlig.

När Uddevallavarvets IF den 3 juli 1951, alltså exakt på dagen 19 år efter att Oddevold bildades, begärde att få bli inlemmade i klubben innebar detta, att Gustaf B Thordén började engagera sig i klubben. Det ledde sedan till att ett flertal spektakulära fotbollsvärvningar gjordes, som berörde alla fotbollsintresserade i hela Sverige. Det var också början till storhetstiden under 1950-talet och början av 1960-talet, som till slut ledde fram till en andraplacering i Div II (landets näst högsta serie) 1960.

År 1951 var också året då Oddevold invigde den egna idrottsplatsen Oddevallen. Invigningen visas på bilden ovan tillsammans med Gustaf Thordén i mitten och värdet av denna idrottsplats beskrivs på ett målande sätt av Sixten Hansson:
”Värdet av en egen idrottsplats kan endast den förening tillfullo uppskatta, som ständigt varit satt på undantag. Och att den uppskattas, kan man övertyga sig om, genom att göra ett besök på våra träningskvällar, där seniorer, juniorer och pojklagsspelare trängs om utrymmet. Det är också vår förhoppning, att publiken, som hitintills, skall söka sig till Oddevallen och trivas där. Vi skall göra allt för att den ärade publiken skall få se god idrott efter måttet av förmåga”.

Ända fram till 1995 höll Oddevold till i Divisionerna II till IV, när man så tog det historiska steget upp i Allsvenskan 1996. Sejouren blev bara ettårig och de senaste åren till och med 2019 har vi spelat i den tredje högsta divisionen (Div 1) för att i år spela i Div 2.

I dag är det alltså på dagen 88 år sedan några tonåriga pojkar bara några hundratal meter från Rimnersvallen bestämde sig för att starta vår kära och framgångsrika klubb, som numera bedriver verksamhet i fotboll och parafotboll.
Bild: HeaderCorner
Mer Nytt
Bild | 12 Aug 2020 - 05:26 Sparlunds fortsätter
Sparlunds fortsätter

Även Sparlunds Buss & Taxi fortsätter som samarbetspartner. Bussbolaget har huvudkontoret i Gräst ...

12 Aug 2020 | Läs mer

Även Sparlunds Buss & Taxi fortsätter som samarbetspartner. Bussbolaget har huvudkontoret i Grästorp, men VD Frida Sparlund bor i Uddevalla och brinner stark för den lokala idrotten i hela regionen.

Stort tack för samarbetet! Kolla gärna in sparlundsbusstrafik.se för mer info om beställning, turisttrafik samt egna arrangemang och taxi.

12 Aug 2020 | Nyhetskälla
Bild | 04 Aug 2020 - 09:11 Tumbas Måleri
Tumbas Måleri

En liten enkel presentation av vår partner Tumbas Måleri. De har lång erfarenhet, hög kompetens och goda referenser. De utför alla typer av målning (ut- och invändigt) samt även tapetsering. Kontaktuppgifter hittar du via följande länk. https://www.facebook.com/Tumbas-M%C3%83%C2%A5leri-AB-832316843642506/

04 Aug 2020 | Nyhetskälla
Bild: Videonyheter ...
Bild | 02 Aug 2020 - 13:42 Samarbete inom fysisk träning för Akademin
Samarbete inom fysisk träning för Akademin

En viktig del i vår ungdomsakademi är att spelarna ges bra träningsmöjligheter i deras strävan att utvecklas till att bli duktiga fotbollsspelare.
Ett område i träningen är den fysiska delen vilken vi vet har en mycket stor betydelse för både att förebygga skador och för att öka prestationen.
Genom åren har vi med hjälp av SISU/Idrottsutbildarna kunnat koppla flera olika samarbetspartners till oss med bra kompetens inom olika delar av den fysiska träningen, och så även i år.

Från och med nu att höstsäsongen drar igång på allvar kan vi glädjande meddela att vi kommer att få stöd av Lennart Johansson, mer känd som ”Lelle”, i utvecklingen av spelarna i åldrarna 13-19.
Lelle har mångårig erfarenhet från friidrotten och är utbildad idrottslärare, så vi är väldigt glada att vi lyckats knyta honom till oss.

Fokus kommer att ligga på snabbhetsträning och där bland annat betydelsen av att ”springa riktigt”.
Det ska bli riktigt spännande att följa träningen nu i höst.

Varmt välkommen till klubben Lelle!


02 Aug 2020 | Nyhetskälla
Bild: Fler nyheter ...
Bild: HeaderCorner
Kolla här!
Bild - Bli medlem ...
Bild: Koppla ditt spelkort hos Svenska Spel till vår förening och stöd våra ungdomslag ...Koppla spelkortet hos
Svenska Spel till oss.
Bild - Oddebollen ...
Bild: Ideellt engagerade ungdomar ...
Din hjälp behövs: stort som smått för barn/ungdomar, para, Oddebollen, matcharrangemang, skötsel av anläggningar.

Hör av dig!
info@oddevold.se
0522-64 56 50
Bild - YouTube-video: Vi är Oddevold ...
Stolthet & Tradition av Rang,
från Hjärtat i Bohuslän ...