Publikfest och oavgjort i seriefinalen mot Ljungskile

26 maj, 2022
A-LAGETTAN

Förutsättningarna inför matchen kunde verkligen inte ha varit bättre – båda lagen låg i toppen av tabellen, där ett av lagen skulle gå upp i serieledning efter matchen, solen kunde inte ha skinit starkare och mer intensivt, det var vindstilla och framför allt var matchen slutsåld. Visserligen gick den inte på Rimnersvallen, men ordet slutsåld har jag aldrig tidigare behövt använda i mina många matchrapporter.

Mot allt detta glimmer skall man då ställa vad det hela handlade om: lagens prestation under 90 minuter och då får man nog konstatera, att spelet inte lyckades nå samma höga nivå. Spänningen, intensiteten och ovissheten fanns där förvisso matchen igenom, som den nervpirrande ingrediens som hör ett riktigt derby till, men tyvärr vann låsningarna över lösningarna på planen denna gång.

På bilden ser vi Jonas Emanuelsson i kamp med Ljungskiles Uba Charles Nwokoma.
Foto: Susann Sannefjäll.

Stort bollövertag från Oddevold

Direkt från start såg man, att Ljungskile valt att prioritera defensiven. Man valde att börja försvara sig vid mittlinjen och hade placerat ut en ansenlig del av laget runt det egna straffområdet. Oddevolds hittills 19 seriemål fick inte bli fler.

Det kändes några gånger som att det kunde glida oss ur händerna, och det hade verkligen varit tufft att inte klara det med tanke på säsongen som vi gjorde.
– Rikard Nilsson

Oddevold hade också i den första halvleken ett stort bollövertag och var det lag som skapade flest målchanser, även om Ljungskile var först ut i det avseendet. Det skedde i den sjunde minuten när Anton Henriksson nickskarvade bollen fram till Oskar Lindberg, som sprungit sig fri bakom Oddevolds backlinje. Hans lyftning från 7-8 meter gick förbi utrusande Oscar Ekman, men turligt nog också utanför stolpen.

Den höga och intensiva pressen från Oddevold gav ur målchanssynpunkt högre utdelning än det stora övertaget i bollinnehav. Vid två tillfällen resulterade det i bra möjligheter till ledningsmål. Först i den 14:e minuten när Kenan Mehovic fick fritt skottläge från strax utanför straffområdeslinjen, men då kunde Oliver Bergman boxa bort bollen.

Vid det andra tillfället, i den 39:e minuten, frispelade Imer Beqiri Oscar Iglicar, men återigen kunde Bergman rädda, denna gång rusade han ut och styrde undan bollen med en fotparad.

Ett annat bra läge att spräcka matchens målnolla fick Kenan Mehovic efter att Emil Niklasson nickat fram bollen efter hörna. Bollen landade lite överraskande snabbt framför fötterna på Kenan vid målområdeslinjen, så lyftningen i fritt läge gick över målet.

I övrigt var det mycket kamp, både i ett individuellt perspektiv och ett där Oddevolds offensiv ställdes mot Ljungskiles defensiv. En defensiv som var väl samlad och väl organiserad, vilket gjorde det svårt att hitta ytor och öppningar för Oddevold, så i paus var det mållöst.

Förändrad matchbild i andra halvlek

Den andra halvleken blev lite annorlunda än den första, då Ljungskile i vilan beslutat sig för, att ta sig an Oddevold betydligt högre upp i planen, vilket gjorde att bollinnehavet fick en jämnare fördelning.

Efter tio minuters spel fick Oddevold matchens bästa chans efter att Oscar Iglicars skott från högerkanten snyggt räddats av Oliver Bergman. Returen gick till Jonas Emanuelsson, som befann sig några meter till höger om straffpunkten, men skottet gick några decimeter utanför Bergmans vänstra stolpe.

Strax efteråt bytte Ljungskile in Linus Tornblad och Ken Akamatsu och det dubbelbytet förändrade ganska omgående matchbilden. Ljungskile fick in mer fart i spelet och började hota på ett tydligare sätt än tidigare, även om det inte ledde fram till några riktigt klara målchanser. Farligast blev det när Tornblad arbetade sig in från vänsterkanten mot mitten i höjd med straffområdet och sköt, men skottet fick ingen ordentlig fart och togs enkelt om hand av en välplacerad Oscar Ekman.

Att Ljungskile lyfte upp spelet fick också den konsekvensen, att det gav Oddevold större ytor när man erövrat bollen. Man fick till en del skapliga omställningslägen, men de kunde tyvärr inte förvandlas till några riktigt heta chanser mot ett stabilt Ljungskileförsvar.

När domaren blåste av matchen med matchuret på 49.58 var det inte helt överraskande att inget av lagen lyckats göra något mål.

Sammanfattning

Oddevold hade mer boll och skapade flest och bäst chanser, men Ljungskile försvarade sig väl med en säker målvakt i Oliver Bergman och där de båda mittbackarna Ilir Berisha och Daniel Garcia Olsson styrde försvarsspelet. Uba Charles Nwokoma på det inre mittfältet jobbade över stora ytor och var Ljungskiles bästa spelare.

På nytt höll Oddevold nollan, den fjärde på sju matcher, så försvarsspelet var återigen bra både över hela plan och hos försvaret. Individuellt i en väl fungerande lagmaskin vill jag från dagens match lyfta Kenan Mehovic, Jonas Emanuelsson och Filip Karlin.

/Leif Lindvärn

Kanslichef

MåNDAG 16 MAJ |19:00 FRIDHEMSVALLEN

IK ODDEVOLD

0-0

LJUNGSKILE SK
PUBLIK
1532
DOMARE

HD Fikret Buqa, Borås
AD 1 Shahab Lazar, Göteborg
AD 2 Emre Akan, Göteborg

VARNINGAR

Oddevold
Kenan Mehovic (87)

Ljungskile
Ken Akamatsu (63)
Fredrik Martinsson (81)
Samuel Olsson (90+5)

UTVISNING
STARTELVA

Oscar Ekman MV

Philip Engelbrektsson
Fredrik Sundström
Adam Bergholtz

Filip Karlin (82)
Jonas Emanuelsson
Kenan Mehovic
Imer Beqiri (72)
Emil Niklasson (79)

Carl Lext
Oscar Iglicar

ERSÄTTARE

Armin Ibrahimovic, MV (-)
Gustav Kjellström (72)
Filip Schöön (79)
Adam Stroud (82)
Carl Ådahl (-)
Pontus Johansson (-)
Axel Pettersson (-)

Nästa match!

Lördag 21 maj tar vi emot Tvååkers IF i Ettan Södra.
Avspark kl 13.00 på Fridhemsvallen.

HIGHLIGHTS

BILDSPEL

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

NÄSTA MATCH

SöNDAG 21 APRIL | 13:00 RIMNERSVALLEN

IK ODDEVOLD
GEFLE IF

-

TABELL

# Lag M V O F GM IM +/- P
1 Landskrona BoIS 3 2 1 0 6 1 5 7
2 IK Brage 3 2 1 0 4 2 2 7
3 GIF Sundsvall 3 2 0 1 4 3 1 6
4 Degerfors IF 3 1 2 0 5 3 2 5
5 Helsingborgs IF 3 1 2 0 5 4 1 5
6 Utsikten 3 1 2 0 3 2 1 5
7 Östers IF 2 1 1 0 3 2 1 4
8 IK Oddevold 3 1 1 1 3 3 0 4
9 Skövde AIK 3 1 1 1 2 3 −1 4
10 Varbergs BoIS FC 3 1 0 2 3 3 0 3
11 Trelleborgs FF 3 1 0 2 2 3 −1 3
12 Östersund 3 1 0 2 1 3 −2 3
13 Sandvikens IF 3 1 0 2 2 6 −4 3
14 Gefle IF FF 3 0 2 1 4 5 −1 2
15 Örgryte IS Fotboll 3 0 1 2 2 4 −2 1
16 Örebro 2 0 0 2 1 3 −2 0

HUVUDPARTNERS

GULDPARTNERS

UNGDOMSPARTNERS

CSRPARTNERS

HÅLLBARHETSPARTNERS

MATERIALPARTNERS

SILVERPARTNERS

BRONSPARTNERS

JÄRNPARTNERS

Snabbanslutning